Pages

Tuesday, January 4, 2011

KAYAP ke SAYAP??

hendak di jadikan cte aku hantar kak long aku semalam klinik..check punye check doktor ckp kayap?..aku salah dgr ke ape?kayap ke sayap?lepas kuar dari klinik aku pun tanya lah kat kak long aku.."yela kayap-kak long"--rupanya kayap n sejenis penyakit kulit..betuilah ape yang aku dengar..haha..untuk pertama kali aku dengar penyakit n..kayap n laks ada byk jenis..kayap ular la ape la..rupenye agak mengerikan if teruk..
kalu tak percaya leh search kat google n taip image:kayap untuk sape2 pertama kali mendengar ye..haha..ngeri gop posen..merebak2


kak aku baru je kena tuh pun dia ckp sakit n bendenyut2 kat kaki dia..makin merebak lak aku tgk..org2 kat luar klinik ckp baik berubat kampung..ishk2 macam2 jenis penyakit lah aku jupe time aku duk kg semenjak 2 menjak n..
info2 yang aku baru je bace..just nak share

Rawatan Virus Kayap
- Rawatan Neuro Akupunktur dan Ubatan Herba
- Generasi Keempat Rawatan Ubatan Herba Cina Formula Turun Temurun

Master (Generasi keempat Pengamal Neuro Akupunktur - Rawatan Virus Kayap)


Rawatan Virus Kayap (Hesper Zoster)
Apakah Virus Kayap (Shingles)?
Kayap (Shingles) adalah sejenis ruam tetapi penghidap akan merasa sakit disebabkan virus Varicella Zoster (Herpes Varicellae), di mana virus itu menyebabkan cacar air.

Virus Kayap disebabkan oleh orang yang mempunyai cacar air dan di aktifkan kembali oleh virus dormant.Virus Kayap selalu berlaku selepas yang pada mulanya daripada jangkitan cacar air mungkin bertahun. Virus Kayap adalah berbahaya dan mungkin boleh menyebabkan cacar air. Walaubagaimanapun, berhubung secara terus dengan orang yang mempunyai virus kayap atau cacar air tidak boleh menyebabkan virus kayap.

Punca Virus kayap
Selepas cacar air itu terkena, ia akan bergerak daripada kulit melalui laluan saraf ke akar saraf di mana ia akan menjadi aktif. Virus cacar air kemudian akan "hibernasi". Selepas itu virus itu akan di aktifkan, ia akan bergerak daripada laluan saraf ke kulit. Ia dikenali sebagai faktor picu kepada pengaktifan virus tersebut.Virus Kayap umumnya mempengaruhi orang dewasa tetapi kadang-kadang boleh menyebabkan kanak-kanak yang mempunyai cacar air pada masa tahun pertama di dalam hidup mereka dan orang yang mempunyai ketahanan imun yang rendah.
Virus Kayap boleh menjadi punca kelemahan imun di sebabkan oleh HIV atau kemotherapi dan tekanan, sebagai contoh sakit yang terlalu lama tetapi orang yang mendapat virus kayap mempunyai sistem imun yang normal.

Apakah Simptom bagi Virus Kayap?
Antara gejala-gejala yang dihadapi ialah gatal pada kulit, gelembung-gelembung merah pada bahagian kulit, bernanah atau berair pada permukaan kulit dengan mengeluarkan bau yang tidak menyenangkan dan apabila sembuh kurap ini akan meninggalkan parut pada permukaan kulit. Lepuh ini biasanya sangat sakit.Mudah menjangkiti orang lain apabila lepuh pecah. Lepuh akan kering dan berkeruping. Badan akan terasa sakit dan sengal-sengal kadangkala boleh mengakibatkan demam.

Cara untuk Mengelak Virus Kayap
Seseorang yang tidak pernah mengalami demam campak boleh mengurangkan risiko dari mendapat virus tersebut dengan menghindarkan dari berhubung secara terus dengan seseorang yang mendapat demam campak dan virus lepuh ini sendiri tidak dapat dicegah.

Diagnosis Virus Kayap
Pesakit dengan laporan perubatan di tambah dengan rupa keadaan lepuh tersebut selalunya digunakan untuk diagnosis. Jika diperlukan, tempat lepuh tersebut dikorek boleh mengenalpasti virus tersebut. Sample darah juga boleh digunakan untuk permulaan diagnosis.
Apa akan terjadi jika ia menjadi lebih teruk?
Lepuh tersebut akan menjadi bakteria berjangkit.Satu serangan daripada virus kayap berhampiran pada mata atau di atas hidung boleh menyebabkan parut pada kornea dan mempengaruhi penglihatan.Virus kayap boleh berjangkit pada muka, dalam sesetengah kes, boleh membawa kepada kehilangan deria pendengaran, lumpuh pada muka dan mengurangkan deria rasa.
Prospek Masa Hadapan
Virus kayap adalah jarang sekali serius.Dalam 90 peratus daripada pesakit, serangan biasanya berkurangan dalam masa seminggu selepas rupa simptom yang pertama jika tidak dirawat secepat yang mungkin. Jika tidak mereka mungkin akan menghidap untuk berbulan-bulan. Kebanyakan orang hanya mempunyai satu atau dua serangan.
Warga tua khususnya mungkin selalu berasa sakit yang kuat, walaupun serangan seperti sudah berkurangan. Sakit tersebut boleh berpanjangan selama berbulan-bulan dan mungkin boleh menyebabkan tekanan.

Apakah yang boleh dilakukan di rumah?-Rawatan Virus Kayap
Biarkan lepuh tersebut tidak ditutup
Cuba untuk tidak menggaru.Gunakan losyen calamine untuk menghilangkan iritasi itu.

Rawatan Virus Kayap THE TOLE
Walaupun antivirus ubatan herba boleh digunakan, mereka hendaklah memulakan rawatan secepat yang mungkin apabila terasa kehangatan pada badan terasa.Apabila lepuh tersebut hadir lebih dari 48 jam, rawatan akan mengurangkannya dan kebiasaan tidak memberikan kelegaan. Ubatan boleh melambatkan masa serangan itu dan menghalang ia merebak. Di sini kami memberikan rawatan akupunktur dan herba untuk mengatasi masalah ini.
SELAMAT MEMBACA..SEKIAN..hehe

No comments:

Post a Comment