Pages

Tuesday, June 18, 2013

Road to Lake Kenyir :)

Weekend lepas baru ni bermula yer kembara aku perg round Tasik Kenyir..the best journey 2 days.

Tasik Kenyir terletak nya di Hulu Terengganu,Terengganu..dari Kuala Terengganu ke Hulu Terengganu dalam satu jam lebih kalu lalu Kat Highway LPT n then jupe Telemong..sekarang dah ada highway LPT dari bukit payung ke terlemong dah jimat masa..xpayah masuk Bandar Kuala Berang , then terus jer nampak la signboard ke Tasik Kenyir.

Nama jer orang Terengganu..Tasik Kenyir pun xpernah perg..hihi..best jgk! pergi pun sebab temankan kawan join Kelab Sekolah..kiranya aktiviti tahunan la..satu agenda pun kawan aku xupdated kat aku..so aku gamble jerlah..semua agenda adalah mengejut..haha..aku ingatkan tido resort ke aper rupanya tido dalam boat...dah tak keruan dah bila terpikir kena tido dalam boat..bukan boat kecik..house boat ;boleh tahan la..akhirnya 2 hari 1 malam dapat diatasi dengan jaya nya...YEAH! sugos best tidak diduga..haha..enjoy tengok beda2 fresh n nature di Tasik Kenyir ;

House Boat  : sewa dalam 2k jgk  : 2 hari 1 malam 
1.Hari pertama pergi Air terjun Soak
2.Hari Kedua Pergi Suntuari Kelah sepetang
muatan : 20 orang 
sepatut nya dalam 20 orang tp aku perg ni dah terkebih muatan..dalam 30 orang jgk la ; bantai jer..hihi
Toilet , Bilik tido siap dengan banyak tilam,dapur,TV astro pun ada..memg selesa


Dari jeti Tasik kenyir ke Air Terjun Soak selama #2 jam : house boat so slow..haha..time ni la kte leh tgk permandangan indah sepanjang ke Air Terjun Saok








    Akhirnya sampai ke Air terjun Saok  selepas 2 jam..mandi air terjun la aku..mandi dalam boat macam xpuas jer..hihi...manda manda la kami disini..Bermalam pun kat sini..time mandi xbawak phone xde pic air terjun tuh ,huh cantik air terjun kat sni; so copy cat la dari                   
                                                     pak cik google kat bawah ni hah .. tadaaaa! 


                                                        Air Terjun Saok..sejuk tp best ; 

                        Aktiviti malam : BBQ ayam madu + halia  sambil memancing...memancing??
geng2 lelaki la kot tggu joran dia...xsanggup aku nak menunggu..tido la lagi baik..hahaha..nasib aku xminat memancing ; memancing memerlukan kesabaran yang tinggi..bangun pagi jer dah sebaldi diorang pancing ikan..haha ; makan jer keje aku..goreng dan buat masak tempoyak..makan2 fresh2..paling aku xlupa makan lempeng nyiur  + minum air kopi panas2 malam tuh..cuaca sejuk makan lak panas2..perghh best siot..rupa nyer lapor kat atas boat ni..bekalan makanan perlu ada dengan banyak yer..masak jer dengan dapur yang disediakan..xpe chef2 mak mak orang bersiap sedia utk memasak non stop...haha..bahagia yer ; 


                        akan aku ingat lempeng nyiur mok joh + kari kow..haliou!

     Pagi yang sejuk ; best yer time ni
                              #Hari ke 2 : Dari Air Terjun Saok Ke Suntuari Kelah (3 jam kalau xsilap)
                                                
 3 dara pinggitan ; pagi yang sejuk xpayah nak mandi..hahaha


 @Selepas 3 jam sampailah kami di Suntuari Kelah Sungai Sepetang : iaitu ke kawasan ikan-ikan jinak yang     
  boleh kita bagi makan dan main-main dengan ikan ; best ; beli dulu 1 plastik = RM2 ; xcukup beli 1 kena beli 2





                            Sebelum ke tempat ikan-ikan jinak tuh ; kena dengar taklimat ringkas 
  @kena naik speed boat 5 minit
@tracking 10-15 minit 
@lepas tuh sampai la ; bagi ikan makan sambil mandi manda ;

@kena naik speed boat 5 minit

   @tracking 10 minit : jalan kaki


       @yeah bagi ikan makang ; makang la ; ikan serbu wei..haha
 @mula-mula rasa takut jgk ikan dapat berkerumun bila tabur makanan ; lepas tuh rasa ok ..ikan datang dekat ; gigit2 tangan..haha best ; rasa geli jgk ; satu pengalaman yang best ; bagi ikan makan dekat dengan kita.sihat segar bugor jer ikan..best yer kalu leh bawak balik..gemok2 jer..hati2 penguatkuasa datang merhati..xleh nak masuk poket ikan ni, ikan gemok!hahhaha...



  Balik ke House Boat balik n Balik ke Jeti balik ;)


Best yer 2 days journey Lake Kenyir ; TQ Asma Afifa..my omey Teletubies!

No comments:

Post a Comment